Bastudörrar

En klassisk bastudörr ska förstås vara gjord av trä så att den passar ihop med resten av bastuns inredning. Även om det som finns omkring dörren håller en helt annan stil och design så signalerar den ljusa trädörren att det finns tillgång till bastubad på ett sätt som inget annat material lyckas med. Nu handlar bra design på bastudörrar om så mycket mer än vackert trä och en liten skylt där det står “Välkommen in i hettan”, det gäller nämligen att bevara värmen med en dörr som stängs på ett bra sätt. Sedan kan man förstås diskutera om man ska ha ett fönster på bastudörren eller inte. En del tycker att det känns skönt att se om någon är på väg in i bastuutrymmet och så kan det ju vara trevligt att få in lite naturligt ljus i utrymmet.

Med eller utan fönster

Om man ska ha fönster på dörren till bastun eller inte är en smaksak. Om det redan finns fönster i bastun där man kan se ut i badrummet eller kanske ut mot trädgården så behöver man ju inte dörrfönstret för att få in mer ljus. Däremot så kan bastudörrar med fönster upplevas som trevliga för att man ser vem som kommer in och vad som händer därutanför i badrummet. Om man vill så kan man ju satsa på en dörr som är helt i glas såvida detta inte känns för intimt då bastuns dörr kanske vetter mot ett rum där man inte alltid är säker på vem som passerar. I ett vanligt badrum så kan en glasstruktur vara verkligt elegant och det finns glasmaterial som fungerar alldeles utmärkt då man vill behålla bastuns värme och inte vill spilla på energi.

Dörrar som sluter tätt

Det är verkligen viktigt med en bastudörr som sluter tätt. Om det är så att den står och svänger så kanske det känns skönt för barn som inte förstår varför man ska sitta och svettas när man kan få en skön fläkt från dörren med jämna mellanrum. Det här är dock inte ekonomiskt för om den varma luften hela tiden läcker ut så måste det värmeaggregat som man använder sig av jobba hårdare. En trädörr kan påverkas av eventuell väta som kommer från bastubadandet och här kan man behöva en smartare lösning som inte kommer att påverkas av användningen. Glasdörrar har sällan det här problemet då de kan stängas till med till exempelvis en magnet som gör att de alltid kommer på plats även om den som gick in eller ut mest knuffade dörren bakom sig.

Lås eller inte

Man behöver inget verkligt lås på sin bastu för den finns ju för det mesta inuti ett hus eller en stuga. Det kan förstås vara skönt med någon form av hake som man använder sig av för att låsa dörren tillfälligt. I och med att barn gärna leker i en bastu som inte är igång så är det sällan smart med bastudörrar som går att låsa. Detta kan i värsta fall leda till att barn eller djur blir inlåsta i en miljö som är alldeles för varm.