Fönsterdörrar

Fönsterdörrar är ett härligt inslag på huset då de både är vackra att titta på och ger extra mycket ljusinsläpp. Det är mysigt att kunna ha sin fönsterdörr på glänt under vår och sommar då detta gör att man får mer kontakt både med sina grannar och trädgården.

Under de kallare månaderna är vi mer instängda, men när det börjar bli varmt utomhus är det härligt att kunna släppa in alla ljud som finns runt omkring i kvarteret. Man blir med en fönsterdörr mer en del av det som sker utanför dörren och på detta sätt blir man mer social, vilket gör att vi blir på bättre humör.

Förutom att vara en viktig bidragande faktor när det kommer till det sociala livet, ljusinsläpp och att ge oss en större närhet till vår trädgård fungerar även en fönsterdörr som ett behagligt sätt att vädra och släppa in frisk luft i huset.

Man kan hitta en mängd olika slags fönsterdörrar på marknaden idag. Man kan välja en fönsterdörr där största delen består av glas, en fönsterdörr som har en liten del glas och allting däremellan. Det handlar om vad man själv anser vara passande för ens eget hus, så det är en fråga om tycke och smak. Vi har alla olika syn på vad som är estetiskt tilltalande och det är trevligt att utbudet är stort nog för att vi alla ska kunna hitta något vi gillar.

Idag finns det väldigt bra energieffektiva fönster som man kan välja att installera i sitt hus. Då dessa fönster gör att man drar ner på energikostnaderna rejält jämfört med gamla fönster så kan man även se till att ha fler och större fönster. Detta är anledningen till varför så många numera väljer att sätta in så många och stora fönster på sina hus. Tidigare var det inte möjligt att göra detta utan att dra på sig skyhöga elräkningar, men idag går det alltså hur bra som helst att hålla nere kostnaderna trots mycket fönsteryta.

När det kommer till val av fönster är det fortfarande trä och aluminium som är det vanligaste här i Sverige. PVC fönster börjar bli vanligare, men det har fortfarande inte kommit att bli alls så vanligt som det är i många andra länder. De flesta vill ha fönster och fönsterdörrar från samma serie och detta är lätt fixat om man beställer allting på en och samma gång.

Precis som med fönster så kan man se till att göra sina fönsterdörrar lite extra finns genom att sätta på fönsterspröjs på sina dörrar. Det är mycket populärt och då man ser resultatet är det inte svårt att förstå varför det är så vanligt med spröjs både på fönsterdörrar och på vanliga fönster.

Väljer man att ha en fönsterdörr där största ytan består av glas är det viktigt att tänka på att det kommer att krävas tjockare glas nedtill än upptill. Nedtill så är dörren mer utsatt och det är lätt att det händer en olycka om man inte har en fönsterdörr som har ett tjockt glas nedtill.